Anahtarlı otomatik sigortalar C, B ve G tipi olmak üzere üç tipte standart olarak üretilir.B tipiler sabit iç tesisatlarda, C tipiler motor devrelerinde, G tipiler gecikme istenen devrelerde kullanılır.Kondansatörler için G tipi sigortalar kullanılmalıdır. Kondansatörler ilk çalışma anında yüksek akım çeker.Anahtarlı otomatik sigortaların standart akım değerleri,6- 10- 16- 20- 25- 32- 40- 50- 63 amperdir.
NH sigortalar standart olarak 00- 0- 1- 2- 3 boy olarak üretilir .63 amperden sonra kesinlikle NH sigorta kullanılmalıdır.
Bu tip sigortalarda kartuşun içi uygun büyüklüklerdeki taneciklerden oluşankuvars tozu ile doldurulmuştur.Büyük kısa devre akımlarında hızla eriyen eriyicimetal buhar hâline gelmekte ve bir basınç yükselmesi olmaktadır.Kuvars tozu bu metalik buharın çabuk sıvılaşmasını sağlayarak kartuş içindetehlikeli basınçların doğmasını önlemektir.
Yüksek gerilim tesislerinde hat arızaları, yıldırım düşmeleri ve kesici açması gibi manevralar sonucu meydana gelen aşırı ve zararlı çok yüksek gerilim şoklarının etkisini önler. Ayrıca iletim hatlarında meydana gelen yürüyen dalgaların tahrip etkisini önleyen cihazlardır.Parafudr emniyet supabı gibi çalışır. Aşırı gerilim dalgalarını toprağa akıtır.Yüksek gerilim iletkeni ile toprak arasına bağlanır. Parafudr bir direnç ile buna seri bağlı bir ark söndürme elemanından ibarettir.
Elektrik tesislerinde ve konutlarda kullanım için tasarlanan elektronik elektrik sayaçları tek fazlı ve üç fazlı olarak sınıf 1 hassasiyetinde üretilmektedir. Bu sayaçlara akıllısayaçlar da denir. Hassasiyet sınıfları 0,5’e kadar düşürülmüştür. Günümüzde yeni yapılarda aboneliklerde elektronik sayaçların kullanılması zorunludur.
Kullanım alanları oldukça fazladır. Yapılarının sağlam ve uzun ömürlü olmasınedeniyle binalarda, ofislerde ve sanayide sürekli kullanılan bir elektrik malzemesidir. Bir fiş aracılığıyla, doğrudan veya uzatma kablosuyla elektrikli cihazlara enerji aktarmak için kullanılan bir araçtır.Kuvvet tesislerinde kullanılan fiş ve prizler;Yapım malzemesine göre; Termoplastik, kauçuk ve metal olarak çeşitlere ayrılırlar.Yapım şekillerine göre; Yuvarlak, yassı ve çok kontaklı olarak çeşitlere ayrılırlar.Kullanım yerlerine göre; Düz, uzatma, makine, duvar, kaynak fiş prizleridir.Termoplastik fiş prizleri, sert PVC malzemeden yapılmış ve aleve dayanıklı yalıtkan gövdelidir. Bu fiş ve prizler kırılmaz özelliktedir. Çeşitli akım değerlerinde üretilirler, akım değerleri büyüdükçe boyutları da büyümektedir. Yuvarlak, yassı ve su sızdırmaz (contalı)tipte üretilirler.Kauçuk fiş prizleri, isminden de anlaşılacağı gibi kauçuktan yapılırlar. Isıya ve mekanik darbelere dayanıklıdırlar. Çeşitli akım değerlerinde üretilirler.Metal fiş prizleri, dış gövde alüminyumdan iç yapısı genellikle termoplastik malzemeden yapılırlar. Az kullanım alanı olsa da dış gövdesi döküm iç yapısı porselen olan tipleri de vardır. Porselen iç yapısı mekanik darbelere dayanıksızdır.
Ayırıcılar bina içerisinde kullanılacakları yerlere göre duvar veya sac hücreler üzerine monte edilir.Ayrıca, mekanik kumanda kolu hücre dışında yapılır.Hücrelerde enerjili kısımlar tel kafesle emniyet altına alınır.Yeni yapılan tesislerde bu ayırıcılar açıkta kullanılmamaktadır.Bu ayırıcılar modüler hücre sistemlerinin içinde kullanılmaktadır.
Kompakt şalterler,üzerinde termik ve manyetik koruma bulunan alçak gerilim devre kesicileri sınıfına girer. Devre kesiciler normal devre şartlarında devreyi açmaya ve kapamaya normal olmayan devre şartlarında (kısa devre ve aşırı akım) devreyi kesmeye yarayan mekanik bir koruma düzeneğidir.Aşırı akım nominal akımdan büyük olan akımdır. Her devrenin ve devredeki herelemanın üzerinde taşıyacağı akımlara nominal akım denir.Devreyi aşırı akımlardankorumak için kompakt şalterlerde termik koruma devreye girer. Termik koruma, bimetal adıverilen sıcaklık karşısında uzama katsayıları farklı iki metalin preslenmesi ile oluşur.Uzamakatsayısı fazla olan, uzama katsayısı az olana doğru bükülür ve perdeye temas ederek sistemaçtırılır. Böylece devre korunmuş olur.
Devre açıp kapama işlemini elektromanyetik olarak yapan devre elemanlarıdır. Kompanzasyon panolarında kullanılan kontaktörler kondansatör guruplarını devreye alıpçıkarma işleminde kullanılır.Kompanzasyon panosunda kullanılan kontaktörlerin özellikleri şunlar olmalıdır:Ana kontakları yanında ilave iki açık ve iki de kapalı kontağı bulunmalıdır. Kontaktör bobinlerinin çalışma gerilimleri 220 Volt olmalı ve %10 töleransı bulunmalıdır.
Paket şalterlerin ambalajının içerisinde, bağlantı şemaları ve çalışma diyagramları vardır. Bu diyagramlar sayesinde kontaklarının konumları hakkında bilgi sahibi oluruz.Kumanda ButonlarıBir devrenin çalıştırılmasını başlatmak veya durdurmak amacıyla kullanılan elemanlardır.Sinyal LambalarıBir kumanda elemanın veya devresinin çalışıp çalışmadığını ışıkla gösteren elemana sinyal lambası denir.
Avize uçlarında ve ek kutularının ( buat) içlerinde iki iletkeni birbirine eklemek için lüstr veya sıra klemensler kullanılır.Düz klemenslerin iletken kısımları pirinçten,yalıtkan kısımları ise porselen, bakalit veya plastikten yapılır.Lüstr klemensler 1-2-3’lü olarak yapılırken sıra klemensler ise 12 li sıra halinde üretilir.
Elektrik devresinin, bir nesnenin ya da mekanizmanın çarpma veya temas etmesi sonucunda açılıp kapanmasını sağlayan elektromekanik cihazlara nihayet şalteri ismi verilir. Nihayet şalterleri temasa bağlı olarak tepki vermek için piston, kol ve aktüatörden yararlanırlar.
SoHo 94 Broadway St New York, NY 1001
234-9876-5400 888-0123-4567 (Toll Free)
1-234-567-8900
hello@theme.com
Etiam sit amet convallis erat – class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia! Maecenas gravida lacus. Lorem etiam sit amet convallis erat.